Kako skratiti kožni kaiš?

Sadržaj

Kako skratiti kožni kaiš je naizgled teško. Avaj, bez brige. U nekoliko rečenica objasnićemo Vam kako to da uradite na najjednostavniji način (a da to ne bude bušenje novih rupa u kaišu).

Kako izbušiti rupu na kaišu je često pitanje

Iako je najlakše izbušiti još jednu rupu na mestu koje se poklapa sa Vašim obimom struka, tako pravite grešku koju posle ne možete ispraviti, a da kaiš i dalje izgleda kako je i ranije izgledao.

kako skratiti kozni kais 1 1

Koja je to idealna dužina kaiša i kako odrediti dužinu?

Postoje različiti načini merenja dužine kaiša. Od početka kopče na kaišu do kraja kaiša, ili od početka kopče na kaišu do srednje rupe. Ovaj drugi način je najčešći, naročito zbog toga što je upravo to idealna dužina kaiša. Dužina kaiša od vrha kopče do srednje rupe na kaišu trebalo bi da se podudara sa obimom Vašeg struka. 

Ako se pitate zašto… kada kaiš stavite na sebe, i dužina bi trebala da mu bude takva da kraj kaiša bude između prve i druge gajke na pantalonama. I to bliže prvoj nego drugoj. Na taj način postići ćete efekat elegancije i ukusa. 

kako skratiti kozni kais

Ukoliko kaiš podešavate tako što probušite novu rupu desiće se to da on prođe i kroz drugu gajku na pantalonama, ili da bude bliže drugoj gajci. Tako ćete izgubiti na eleganciji i odavanju utiska dobrog ukusa. Tako podešen kaiš neće stajati uz telo već će verovatno visiti i smetati Vam. A naravno i vizuelni efekat će biti loš.

Iz tog razloga kaiš se skraćuje sa suprotne strane – kod kopče kaiša.

Kako skratiti kaiš na pravi način?

Kao što smo rekli, kaiš se skraćuje na strani gde se nalazi kopča. Kod većine današnjih kaiševa to ćete moći uraditi i sami, sa alatom koje imate kod kuće. Samo u slučajevima da je kopča kaiša zašivena, to nećete moći uraditi sami. Međutim, danas se kaiševi uglavnom prave tako da se kopče učvršćuju ili nekim mehanizmom ili šrafom (pod mehanizmom ovde podrazumevamo takođe vrste kopči koje kada se otvore – oslobode kožni deo kaiša od kopče).

Prvi korak – određivanje dužine

Odredite dužinu koja Vam je potrebna. Postoji više načina ali je najlakši taj da kaiš stavite u pantalone (na sebe) i zategnete ga koliko Vam je potrebno. Obeležite gde sada „igla“ od kopče treba da uđe u kaiš odnosno gde bi probušili rupu za idealnu dužinu kaiša (naravno rupu ne bušite tu, jer je to upravo ono što želimo da izbegnemo). Izmerite dužinu između tog označenog mesta i srednje rupe na kaišu i zapišite je – to je dužina koju treba da skratite na Vašem novom kaišu i obeležite je sa npr. dužina br.1.

Kako skratiti kožni kaiš?

Drugi korak – odvajanje kopče

Nakon toga korak broj 2.  – odvojiti kopču od kaiša. Odvrnuti šraf koji se nalazi iza kopče i osloboditi kopču kaiša. Pre ovoga morate zapamtiti kako je stajala prva gajka na kaišu (koja je obično pričvršćena iza kopče i fiksna je). Možete i uslikati taj deo kaiša, da bi ga kasnije vratili na isti način. Ako je kopča bila pričvršćena šrafom, kada ih odvojite, videćete rupu na kaišu par centimetara od početka kaiša. Izmerite i obeležite je kao npr. dužina br. 2.

Treći korak – skraćivanje kaiša

Korak broj 3 bio bi skraćivanje kaiša. Zapamtite: kaiš možete skratiti manje, pa ponoviti skraćivanje, ali ukoliko ga skratite više, taj višak ne možete vratiti. Skratite kaiš od početka prema kraju za onu dužinu koju ste prvu izmerili (dužina br.1) ali za početak najbolje malo manje nego što ste odredili (ako ne bude dobro, ponovićete postupak i sledeći put će biti idealno). To možete uraditi sa većim makazama ili oštrim kuhinjskim nožem. Nakon toga izmerite od početka kaiša dužinu koju ste drugu izmerili (dužina br.2) i obeležite na sredini. Tu treba da probušite novu rupu gde će proći šraf za učvršćivanje kopče. Ukoliko nemate adekvatan alat za bušenje, ovo nikako ne radite sa nožem!! Možete to uraditi sa burgijom adekvatne širine – tako će biti sigurnije da kaiš nećete oštetiti.

Četvrti korak – vraćanje kopče

Korak broj 4 je vraćenje kopče na kaiš. Ovde obratite pažnju gde Vam je i kako stajala gajka kod kopče, i dobili ste idealno skraćen kaiš odnosno idealnu dužinu kaiša lično za Vas.

Ako je kopča na kaišu koji ste kupili pričvršćena drugom kopčom – utoliko jednostavnije. Neće Vam biti potrebna dužina br.2 jer ta kopča nije pričvršćena šrafom i nema rupu. Samo vratite vrh kaiša u kopču (što dublje, jer je tako i fabrički bio postavljen) i zatvorite kopču.

Srećna kupovina, Vaša In Galanterija

Novi ste kod nas?
Zato Vam dajemo

10%
POPUSTA

NA CELU KUPOVINU

Samo treba da nam ostavite Ime i email adresu kako bi Vam poslali kupon sa popustom i kako bi bili u toku sa našim akcijama i novostima sa bloga